Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Rondetafelgesprekken Met Partijleiders

Macron begint nieuwe gesprekken over premierschap

Rondetafelgesprekken met partijleiders

Parijs - President Emmanuel Macron is vrijdag begonnen aan een nieuwe ronde gesprekken met de politieke partijen over de vorming van een regering en de benoeming van een nieuwe premier. De gesprekken duren tot maandag, waarna Macron de nieuwe premier zal benoemen.

Macron verloor bij de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen zijn absolute meerderheid in het parlement, waardoor hij op zoek moet naar steun bij andere partijen om wetten aan te nemen.

Aanleiding

Premier Élisabeth Borne bood dinsdag na het verlies van de regeringscoalitie haar ontslag aan, dat Macron aanvaardde. Frankrijk wacht nu bijna een week op een nieuwe premier.

De gesprekken van Macron met de partijleiders zijn een poging om een regering van nationale eenheid te vormen, die steun heeft van een brede meerderheid in het parlement.

Verwachte benoeming

Het is nog onduidelijk wie de nieuwe premier wordt. Mogelijke kandidaten zijn onder meer de huidige minister van Economische Zaken, Bruno Le Maire, en de minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin.

Macron heeft gezegd dat hij wil dat de nieuwe regering "sterk en verenigd" is en in staat is om "de uitdagingen van het moment aan te gaan, met name de koopkracht, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne".


Komentar